sâmbătă, 10 decembrie 2011

Obiceiuri si traditii in Băniţa

Obiceiuri si tradiţii in Baniţa

La romani, sarbatorile de iarna, indeosebi cele de Craciun sunt adevaratesarbatori de suflet. Amintirile copilariei ce ne revin puternic in minte si suflet,zapezile bogate si prevestitoare de rod îmbelşugat, colindele si clinchetele declopotei, mirosul proaspat de brad, dar si de cozonaci, nerabdarea asteptariidarurilor sub pomul de iarna, toate creeaza in sanul familiei o atmosfera de basm, liniste sufleteasca si iubire.

Craciunul mai este numit si sarbatoarea familiei; este ocazia cand toti sereunesc, parinti, copii, nepoti isi fac daruri, se bucura de clipele petrecuteimpreuna in jurul mesei, cu credinta ca prin cinstirea cum se cuvine asarbatorilor vor avea un an mai bogat.

Momarlanii, reusesc sa isi pastreze traditiile in ciuda faptului ca lumea injurul lor se schimba, ei nu vor sa renunte la obiceiurile cu care crescut.

Astfel in ajunul Craciunului, cete de colindatori, costumate traditional,ureaza pe la casele gospodarilor pentru sanatate, fericire si prosperitate,implinirea dorintelor in noul an , iar tradiţia spune că fiecare creştin trebuie să deschidă uşa şi să se lase colindat.

În seara de Ajun, tinerii din comuna , se strâng şi formează "Craii", aşa cum se numeşte obiceiul si pleaca pe la toate casele din sat pentru a face urari cu ocazia marii sarbatori a crestinatatii, Nasterea Domnului.

"Craii" sunt tineri necasatoriti , in numar de 10 feciorii care fiecare au oanumita parte din piesa de interpretat.

Trupa de "Craii" este formata din :

Irod ; Valtezar ;Gaspar ; Melfior ;Soldat ;Popa ;Ingeras ;3 ciobani .

Drept mulţumire faţa de cei care iau primit în casele lor sa-i colinde, organizează o petrecere de Sf.Ioan -7 ianuarie-

Irod


Valtezar

Gaspar

Melfior

Soldat

Popa

Ingeras

Cioban

Cioban

Cioban

"Frunză verde lămâiţă / Ăştia-s craii din Băniţa"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu